Lizzy proeft Haarlem- en omstreken

Lizzy proeft in Haarlem (en omstreken) voor jou. Zodat jij alleen de lekkere dingen kunt kiezen.

img1390557159657Een tijdje geleden schreef ik op deze plek over mijn ervaringen tijdens een wijncursus. In de laatste les proefden we champagnes, wijnen met edele rotting, port en… sherry. Ik citeer uit mijn blog: “De echte loopings bleken in de sherry te zitten. Het invullen van mijn proefformulier was ik al tijdens het drinken van de rottingswijn vergeten en na de eerste sherry kwam er helemaal niets zinnigs meer uit. Vies! Ik roep niet gauw dat met liefde gemaakte producten vies zijn (want er is meestal wel iets fijns in te ontdekken), maar deze witte, droge sherry smaakte naar een uitgedroogde rotsbodem in Spanje. In ieder geval, dat denk ik, want ik heb nog nooit in Spanje aan een droge rotsbodem gelikt. Wel aan wat anders maar dat was geen wijn en daar gaat dit verhaaltje niet over.”

Op deze blog werd gereageerd door -de mij onbekende- Fabiola Bonke, die mij uitdaagde om met haar eens een sherry-proeverij te doen omdat sherry in combinatie met het juiste eten wel heel lekker zou zijn. Zei ze.

Afgelopen woensdag  was het zover. Ik had een blind date met Fabiola bij Wijn & Ko op de Grote Markt en daar zou zij mij kennis laten maken met de mooie kanten van sherry. En wat bleek? Fabiola is De Ambassadeur voor sherry in Nederland! Ze is al jaren bezig met het promoten van sherry in Nederland, organiseert wereldwijd evenementen die om sherry draaien en is zelfs gecertificeerd venenciador (zie het van haar website http://www.spanjetotaal.nl geroofde plaatje, dan zie je wat ik bedoel). Als ik dan toch sherry moest proeven, dan was Fabiola wel de best denkbare leermeesteres die ik kon treffen!

Ik proefde 4 verschillende soorten sherry, in combinatie met hete garnalen, noten, olijven en bitterballen. En tot mijn verbazing bleek die hele vieze droge sherry met zo’n garnaaltje erbij ineens stukken beter te drinken. Niet dat ik er nu ineens fan van ben geworden, maar zo vies als de vorige keer vond ik m zeker niet. Wat ik vooral leuk vond om te ontdekken, is dat sherry bij pittige gerechten (denk Thais, Vietnamees) het veeeel beter doet dan welke wijn dan ook. Vooral de Fino sherry vond ik echt een openbaring: robuust, open en fris.

En toen Fabiola me meer vertelde over de 3000-jaar oude sherrytraditie In Spanje, de ingewikkelde manier waarop het drankje wordt gemaakt en hoe er een hele eetcultuur rondom sherry is ontstaan, besloot ik: Ik ga vaker sherry drinken. Het is een product dat meer verdient dan de naam die het nu heeft, namelijk als drankje voor de luie seventies-huisvrouw.

Dus zeg ik tot u allen: DRINKT ALLEN SHERRY. (en laat die fles dan niet weken openstaan want dan is ie gewoon niet meer te zuipen en begin eens met een PX: heerlijk zoet en gezellig). En tegen Fabiola zeg ik: Dankjewel dat de tijd hebt genomen om mij weer een stukje wijzer te maken. Ik vond het ontzettend leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: